Var går gränsen?

Att Sveriges län ska slås ihop till storregioner har länge varit på g, men först idag har ett förslag på dessa regioner spikats.

image
Bild från SVT

Rent politiskt har detta betydelse, men grundtanken är att det ska vara 6 likvärdiga regioner i antalet boende, samt att de ska vara jämnstarka. Men bortser från det politiska i denna text och koncentrerar på det rent geografiskt intressanta detta medför.

För att bibehålla jämn befolkning mellan regionerna föreslår jag ett lotteri där de regioner som växer snabbast (troligen storstadsregionerna) lottar ut flytt till glesbygden, lite som ett obligatoriskt postkodlotteri. Drömprogramledaren är förstås Leif ”Loket” Olsson, som har fin geografisk kunskap.

Dessutom har Halland mitt i allt fått hybris och vill vara en helt egen region. Då har ”Norrland” en lite blygsammare inställning och minskar ner till att bara vara halva Sverige med Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland (om man jämför med landsdelen Norrland).

Dalsland, detta bortglömda landskap som likt en blindtarm suttit lite dumt till på Västra Götalands län, kommer i detta förslag istället ligga mitt i den sydvästra storregionen. Kanske kan Åmål eller Bengtsfors slå Göteborg på fingrarna och ta platsen som regionshuvudstad?

För mer och seriösare information kam ni läsa på SVT: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ar-sveriges-nya-storregioner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.