Så var det med det

Språk i allmänhet finner jag mycket intressant, och svenska språket i synnerhet. T.ex. Ords betydelse och hur det skiljer sig mellan språk. Svenskan till skillnad från många andra språk har både ord som stavas lika men uttalas olika, t.ex. tomt (som trädgård) och tomt (som i ett tomt glas) och ord som uttalas lika men stavas olika, t.ex. Egg och ägg. Lägg dessutom till våra fem olika stavningar på j (jul, hjul, djur, ljus, gädda) och alla varianter på tje-ljudet. Kort sagt avundas jag inte folk som ska lära sig svenska som andraspråk.

Några av mina favoritord är riktigt korta, t.ex. ju och framförallt så. Så kan ju användas till så mycket. Förutom i eventuella substantivsbetydelser och verbet så, finns det många luddiga betydelser som är svåra att förklara. Så lite så, precis så, och så var det dags för något annat. Fascinationen för ordet ligger nog lite i att det var lite tabu att använda det när jag gick i skolan.
Numera är det lite si och så med min användning av så. Så det så, och så var det med det.

För intresserade av språk rekommenderas att kolla på Svenska dialektmysteriet av Fredrik Lindström, oavsett om ni sett det innan eller ej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.