Klä dig som du vill

Jag stör mig på mycket vad det gäller skillnader mellan könen. En sådan sak är klädernas betydelse.

Som kille bekymrar jag mig sällan över mitt klädval, det kan vara uppklätt eller sunkigt, shorts och t-shirt eller skjorta och jeans. Större bekymmer än vad jag ska ha på mig har jag sällan. Som tjej däremot har en del människor fått för sig att man riskerar att bli våldtagen om man klär sig på ett visst sätt.

Om man som ung kille eller tjej får höra att man är snygg, har snygga armar, ben, bröst, rumpa eller whatever, är det då så konstigt om man då gärna visar upp det lite extra?

Men en kille som visar upp en snygg mage eller snygga armar löper ändå väldigt mycket mindre risk att bli våldtagen. Visst killar blir också våldtagna, men absolut inte i samma utsträckning, och man hör aldrig resonemanget: ”Han klädde sig utmanande, hade han bara klätt sig ordentligt hade det aldrig hänt. Han får nästan skylla sig själv”.

Felet ligger på många plan, dels är utseende, tyvärr, en alldeles för stor och viktig del av folks liv. Uppmanar inte folk att sluta bry sig och ta hand om sig, men fokus borde ligga mer på insidan. Dels är attityden hos många män/killar rätt fel enligt mig. Om vi drar det till extremt: En tjej borde, precis som en kille, kunna gå naken om hon skulle vilja utan att behöva oroa sig över att bli våldtagen. Både killar och tjejer borde kunna klä sig precis hur man själv vill utan att få höra ord som slampa och hora efter sig.

Därför stör jag mig på klädernas betydelse mellan könen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *